Massage, förr och nu

Massage är en av de äldsta behandlingsformer som finns idag och har funnits i flera tusen år. I österlandet ser man det som en naturlig del av livet att regelbundet få massage i alla åldrar.

Ordet masso kommer från Grekland och betyder just: jag knådar. 

I det antika Grekland och Rom var massage ett av de viktigaste sätten för läkare att lindra och läka smärta.

Per Henrik Ling var den som förde massagen till Sverige i början av 1800-talet. Han vidareutvecklade massagen med sina kunskaper från gymnastiken, fysiologiska och olika österländska tekniker.

Det som idag kallas för Svensk klassisk massage är välkänd för sin terapeutiska verkan.

När är massage bra, och för vem?

Med tanke på att nutidsmänniskan går på högvarv både i arbetet och på fritiden och att ökningen av sjukdomar som är stress-relaterat ökar så borde alla terapiformer som innebär beröring vara en naturlig del av vardagen.

När man har ont någonstans är det naturligt att man gnider och masserar det onda området. Genom självmassage försöker vi instinktivt lindra smärtan. Massage är utomordentligt lindrande för många yrkes-arbetande tex. taxichaufförer, frisörer, tandläkare, elektriker, servicepersonal inom vårdyrket osv. som efter en lång arbetsdag har värkande ryggar och axlar. 


Massage är mycket effektiv vid överansträngda och eller utmattade muskler pga. hårt fysiskt arbete eller vid hård kroppsträning eller vid cirkulationsbesvär hos den som tex. har ett stillasittande arbete och som rör sig för lite.


Massage är också en ovärderlig hjälp för idrottsfolk eftersom kroppen kan prestera maximalt först efter en maximal utrensning och avslappning. Kort och gott så är massage bra för de flesta människor i alla åldrar, även spädbarn älskar att få massage. Massagen kan bli en upptäckresa i dig själv, där du kan känna hur det känns att vara mera avslappnad och mera i harmoni med dig själv och uppleva lättheten i att kroppen andas, står och rör sig fritt.

Vad händer i kroppen vid massage

Lederna hålls ihop av muskler, och en stram spänd muskel ger minskad rörlighet i leden. Vid en minskad rörlighet i leden hämmas bla. produktionen av synovialvätska (ledvätska) som fungerar som ledens smörjmedel, vilket gör att leden fungerar ännu sämre och ger i sin tur upphov till att ledens naturliga brosk slits (det knastrar i leden vid rörelse). Massage tillsammans med artikulering och töjning stimulerar produktionen av synovialvätskan och ökar också smidigheten, rörligheten och styrkan i leden.
Massage ökar blodgenomströmningen i kroppen och på så vis också cellernas tillgång till syre och näring, dvs. man får en bättre förbränning i kroppen. När blodcirkulationen ökar höjs kroppstemperaturen i kroppen. Slaggprodukterna forslas lättare bort.
Lymfans uppgift är bla. att avlägsna bakterier och andra slaggämnen från cellerna tex. mjölksyra som bildas då musklerna ansträngs. Massage stimulerar lymfans flöde och underlättar därmed utsöndringen av de större slaggämnena.
Musklerna gör det möjligt för oss att röra oss, dom bidrar till vår kroppshållning, vår kroppsfunktion, hjälper oss med blodcirkulationen, andningen och matsmältningen.
För många av oss har stelhet och smärta blivit ett sätt att leva som vi vant oss vid och accepterat. Ofta märker vi först efter massagen hur spända våra muskler varit. Massagen kan frigöra en hel del energier som tidigare gått åt till spänningar. Det gör att du efter massagen känner dig lättare och piggare.
Massagen mjukar upp stela och spända muskler, gör dom smidiga och mer elastiska. Den kan också lösa upp hårda muskelknutor sk. myoser, som orsakats av långvariga spänningar antingen fysiskt eller psykiskt.
Massage har en lugnande effekt på nervsystemet. Experiment har visat att det reflexmässigt påverkar det autonoma nervsystemet (icke viljestyrda) som reglerar inre organ och har hand om funktioner såsom matsmältning och andning. Genom att få nerverna att slappna av och komma i harmoni kan massage förbättra tillståndet hos kroppens alla organ.
Vid massage frigörs bla. ämnet oxytocin som lindrar smärta, påskyndar läkning av skador och verkar avstreessande och rogivande för kroppen.

Boka tid idag, massage är bra för alla.